Nehodovost v silniční dopravě z hlediska procesu určování viníka dopravních nehod - Škeříková, Marcela (Univerzita Pardubice, 2007)
Každý rok na českých silnicích umírá stovky lidí, další tisícovky obětí si z dopravní nehody odnáší trvalé doživotní následky. Dopravní nehody však vedle přímých ztrát na životě, zdraví a majetku přináší společnosti řadu dalších často těžko vyčíslitelných nákladů. Je zřejmé, že otázka bezpečnosti silničního provozu daleko přesahuje hranice provozu na pozemních komunikacích. Výstupem diplomové práce je komplexní přehled řešení dopravních nehod z hlediska jejich právního pojetí. Vypracovaný přehled bude znázorňovat postup od vzniku dopravní nehody až po její uzavření, tedy veškeré varianty, které mohou nastat při posouzení míry zavinění nehody, a to včetně postihu. Budou také posouzeny dopady novelizace pravidel silničního provozu ve spojení se zavedením „bodového systému“, který vstoupil v platnost 1. 7. 2006.
The accident frequency in road transport in term of determining a culprit of the traffic accident
Keywords: Nehodovost; Dopravní nehody; přestupky; trestné činy; legislativa; silniční provoz