Trendy v péči o klíčové zákazníky u poskytovatele expresních služeb - Hujíčková, Ivana (Univerzita Pardubice, 2010)
V úvodní části této bakalářské práce je definována teoretická stránka zákaznického servisu, jeho složky, zavádění a kontrola. V druhé části je seznámení s největšími a nejznámějšími poskytovateli expresních služeb na českém trhu a charakteristika jejich zákaznického servisu se zaměřením na klíčové zákazníky. V poslední části jsou návrhy na zlepšení u vybraných společností na základě výsledků SWOT analýzy a CRM systému.
Trend in key customer care for providers of express services
Keywords: zákaznický servis; expresní služby; klíčoví zákazníci; řízení vztahů; customer service; express services; key customer; Customer Relationship Management