Kvalita života seniorů s onemocněním diabetes mellitus II. typu - Konečná, Bára (Univerzita Pardubice, 2021)
Bakalářská práce se zaměřuje na teoretickou a výzkumnou část. Teoretická část se zaměřuje na onemocnění diabetes mellitus II. typu v seniorském věku ve vztahu ke kvalitě života jedince. Zaměřuje se na charakteristiku stáří a stárnutí, zabývá se pojmem a metodami měření kvality života. Popisuje onemocnění diabetes mellitus II. typu, zabývá se jeho diagnostikou, léčbou a komplikacemi. Zabývá se tím, jak toto onemocnění ovlivňuje v pozitivní i negativní stránce kvalitu života seniora diabetika. Výzkumná část zkoumá výsledky dotazníků vlastní tvorby, prostřednictvím kterých byla získána data pro zpracování a vyhodnocení výsledků.
Quality of life of seniors with diabetes mellitus II. type
Keywords: stáří; senioři; kvalita života; diabetes mellitus; old age; seniors; quality of life; diabetes mellitus