Úrazy u dětí školního věku v přednemocniční neodkladné péči - Jošt, Roman (Univerzita Pardubice, 2014)
Bakalářská práce se zabývá problematikou úrazů dětí. Teoretická část je zaměřena na obecný přehled traumat z hlediska etiologie, epidemiologie, místa úrazového děje a lokalizace postižené části těla. Popisuje také rysy psychomotorického vývoje školních dětí a správnou komunikaci s dítětem. Výzkumná část je zaměřena na monitoring úrazovosti školních dětí ve vybrané záchranné službě za rok 2013. Retrospektivní studií z jednotlivých výjezdových listů byla zjištěna incidence typů úrazů, míst vzniku úrazů, mechanismy úrazů a nejčastější směřování posádek zdravotnické záchranné služby.
Injuries in school children in prehospital emergency care
Keywords: úrazovost; děti; trauma; injury rate; children; trauma