Fibonacciova čísla jako zdroj inspirace pro učitele - Seibert, Jaroslav (My University, 2018)
Fibonacciova posloupnost je výchozím pojmem významné části elementární teorie čísel. Tato pozoruhodná posloupnost se překvapivě uplatňuje v rozličných situacích nejen v rámci matematiky samotné, ale prakticky ve všech vědních oborech. Hlavním cílem článku je připomenout některé základní vlastnosti této posloupnosti a jejich členů, tzv. Fibonacciových čísel, a připomenout možnosti jejich uplatnění v rozličných oborech. Tento přístup může nasměrovat učitele různých předmětů, případně odborníky v příslušných oborech, k seznámení se s Fibonacciovou posloupností. Často jen se základní matematickou erudicí může pak učitel posílit motivační účinky své práce se studenty v daném předmětu. V závěru je ukázána i užitečnost vhodných modelů při důkazu některých identit pro Fibonacciova čísla.
Fibonacci numbers as a source of inspiration for teachers
Keywords: Fibonacciova posloupnost; Binetův vzorec; Cassiniho identita; Fibonacci sequence; Binet's formula; Cassini's identity