Sídlištní komplex Lány (okres Chrudim) - Dobruská, Martina (Univerzita Pardubice, 2013)
Hlavním cílem této bakalářské práce je zpracování hmotných pramenů z katastrálního území obce Lány, které jsou uloženy v Regionálním muzeu v Chrudimi, v Muzeu východních Čech v Hradci Králové a v Národním muzeu. Shromáždění archeologických nálezů zahrnuje i okrajové části sousedních katastrů. V úvodních kapitolách budou stručné shrnuty přírodní podmínky a nastíněn vývoj osídlení lokality od pravěku do novověku. Součástí práce bude také zhodnocení historie bádání ve sledované oblasti a teoretické pasáže o využitých archeologických metodách.
Settlement complex of Lány (district Chrudim)
Keywords: pravěk; středověk; Lány; sídlištní komplexy; keramika; povrchový průzkum; prehistory; medieval times; Lány; settlement complex; ceramics; surface survey