Gaussovo dělo - Čada, Jakub (Univerzita Pardubice, 2017)
Práce je věnována principům a možným způsobům urychlování projektilů pomocí elektromagnetismu. Jsou zde rozebrány síly působící na projektil a vlastnosti ovlivňující jeho urychlení. V práci je také popsána praktické zkonstruování jednoho z typů elektromagnetických urychlovačů.
Gauss gun
Keywords: gaussovo dělo; cívkové dělo; elektromagnetismus; magnetické pole; magnetické síly; gauss gun; coil gun; electromagnetism; magnetic fiel; magnetic forces