Analýza vitaminu E (tokoferolů) v potravinách - Imramovská, Nela (Univerzita Pardubice, 2011)
Bakalářská práce je zaměřená na jeden z lipofilních vitaminů, a to vitamin E (tokoferol). V této práci jsou shrnuty informace o vitaminu E, jeho objevu, dále pak o vlivu vitaminu na lidský organismus a v neposlední řadě jsou zde uvedeny i informace o praktickém stanovení. První část práce je zaměřena na teoretické informace. Mezi tyto informace patří úvod do problematiky vitaminu E včetně jeho historie, vlastností (fyzikální a chemické), výskytu v potravinách a přírodě, průmyslové výroby a dále jsou pak v této práci uvažovány i zdravotní aspekty spojené s vitaminem E. Druhá část práce popisuje metody, které lze využít při stanovení vitaminu E se zaměřením na analýzu potravin. Těmito metodami jsou vysokoúčinná kapalinová chromatografie (HPLC), plynová chromatografie (GC), tenkovrstvá chromatografie (TLC) a spektrofotometrické stanovení. Metody lze použít pro kvalitativní (přítomnost v analytu) i kvantitativní (obsah v analytu) stanovení vitaminu E.
Analysis of vitamin E (tocopherols) in foodstuffs
Keywords: Vitamin E; tokoferol; analýza potravin; Vitamin E; tocopherol; food analysis