Ekonomika provozování dráhy se zaměřením na řízení provozu - návrh optimalizace provozu na regionální dráze Sokolov - Kraslice státní hranice - Štěřík, Michal (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato bakalářská práce uvádí přehled legislativních norem ČR i EU, které mají spojitost s provozováním dráhy a drážní dopravy. Dále popisuje povinnosti jednotlivých subjektů působících v železniční dopravě. Obsahuje rovněž položky z kalkulačního vzorce typické pro dopravu, pak i ty, které se objevují v kalkulacích provozovatele dráhy. Výsledkem bakalářské práce je naleznutí možných řešení pro řízení konkrétní regionální dráhy v souladu s dopravními předpisy. Tyto varianty jsou následně v kontextu s propustností a bezpečností dopravy ohodnoceny také finančně.
Railroad operation economics focusing on operations management with an optimization proposal of traffic control at the regional track Sokolov - Kraslice státní hranice
Keywords: dopravní legislativa; VIAMONT; řízení dopravy; kalkulační vzorce; dispečerská pracoviště; transport legislative; transport control; calculation formula; transport supervisor workplace