Problematiky systémů zpoplatnění tuhého komunálního odpadu - Sychrová, Aneta (Univerzita Pardubice, 2007)
Tato bakalářská práce je zaměřena na problematiku systémů zpoplatnění tuhého komunálního odpadu. Práce je tématicky rozdělena do pěti stěžejních částí. V první kapitole se zaměřuji na odpadové hospodářství České republiky a s ním související pojmy, jako úloha veřejné správy a právní normy v oblasti nakládání s odpady. Ve druhé kapitole se zabývám rozdílností pojetí komunálního odpadu v České republice a v jiných zemích Evropské unie. Část třetí je již konkrétně věnována třem systémům zpoplatnění tuhého komunálního odpadu užívaných v České republice. Kapitola čtvrtá je věnována městům Dvůr Králové nad Labem a Nový Bydžov, na jejichž příkladu uvádím rozdílnost dvou systémů zpoplatnění tuhého komunálního odpadu. V kapitole poslední, páté, porovnávám výše zmíněné systémy obou měst a uvádím návrhy na zlepšení.
Systems of charges for municipal solid waste
Keywords: waste management; municipal solid waste; systems of charges; comparative analyses; Odpadové hospodářství; tuhý komunální odpad; systémy zpoplatnění; srovnávací analýzy