Daňové úniky v členských státech Evropské unie - Krištofová, Iveta (Univerzita Pardubice, 2010)
Diplomová práce se zabývá problematikou daňových úniků ve státech Evropské unie; tzn. minimalizací daňové povinnosti ze strany daňového poplatníka. Práce je členěna do dvou částí. První, teoretická, obsahuje základní informace o daňové politice Evropské unie. Druhá část, praktická, je zaměřena na daňové systémy vybraných států EU, kdy je na závěr provedena souhrnná analýza těchto států se zřetelem na závažnost rizik motivujících jejich daňové poplatníky k úniku na dani. V příloze diplomové práce je uveden i dotazník "Expertní šetření rizik majících vliv na daňové úniky", na kterém se podíleli odborníci z daňové oblasti. Práce by měla přiblížit širokou problematiku daňových úniků se zaměřením na Evropskou unii, seznámit s nástroji zemí Evropské unie v boji proti daňovým podvodům, a mimo jiné také čtenáři pomoci, nejen při orientaci v nejdůležitějších daňových ustanoveních ve smlouvách Evropského společenství, ale také vést k lepší orientaci v daňových systémech vybraných států EU.
Tax evasion in the European Union
Keywords: Daně; daňové úniky; daňové kvóty; daňové ráje; dvojí zdanění; daňová koordinace; daňová aproximace; daňová harmonizace; daňová politika; Evropská Unie; Taxes; tax evasions; tax quotas; tax bavena; double taxation; tax coordination; tax approximations; tax harmonization; tax policy; European Union