Specifické nosiče a biokonjugáty v moderních analytických metodách - Murasová, Pavla (Univerzita Pardubice, 2020)
Předložená disertační práce se zabývá biofunkcionalizací/biokonjugací mikro- a nanočástic na bázi kovů a jejich následným využitím v moderních bioanalytických metodách. Biofunkcionalizací magnetických mikročástic byly připraveny dva druhy magnetických nosičů. Tyto nosiče byly použity pro izolaci a průkaz bakteriálních buněk v mléčných výrobcích nebo pro průkaz specifických protilátek v séru pacientů s Alzheimerovou chorobou. Pro elektrochemický průkaz bakteriálních buněk byly připraveny biokojugáty na bázi zlatých nanočástic. Bylo experimentálně ověřeno, že konjugované bioaktivní složky reagovali specificky s povrchem bakteriálních buněk a umožnili jejich kvantifikaci v analyzovaném vzorku.
Specific carriers and bioconjugates in modern analytical methods
Keywords: biofunkcionalizace; biokonjugáty; imunosorbenty; imunomagnetická separace; rychlý průkaz bakterií v potravinách; biofunctionalization; bioconjugates; immunosorbents; immunomagnetic separation; rapid detection of food-borne bacteria