Studium dynamického lomového chování slitiny hliníku - Hanus, Petr (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato práce pojednává o tváření hliníkových slitin a jejich aplikací u silničních dopravních vozidel. Je zde poukázáno na lomové vlastnosti hliníkových slitin. Zabývám se specifikacemi experimentálního hodnocení, jako jsou parametry experimentu, typ umístění tenzometru, postup při měření a rozsah experimentu. V praktické části byl experimentálně ověřen vliv rychlosti na dynamické lomové chování hliníku, kde byla provedena analýza lomového chování materiálu. Závěrem byly formulovány další potřebné kroky pro návaznost experimentu.
Study of dynamic fracture behavior of aluminum alloy
Keywords: rázová zkouška tahem; zkouška rázem v ohybu; rázová pevnost; lomové vlastnosti; hliníkové písty; impact tesile crash test; Charpy impact test; impact strength; aluminum pistons; refractions properte