Vnímání urgentní inkontinence seniory - Ochtinská, Hana; Valášková, Aneta; Janda, Marcel (My University, 2024)
Stárnutí a stáří je neodmyslitelnou součástí života. Stáří je životním obdobím, které s sebou nese jak radosti, tak i mnohá úskalí. Nabízí se proto otázka, do jaké míry bude ovlivněna kvalita života seniora, která vychází z mnoha proměnných. Jednou z nich je inkontinence moči. Cíl: Zjistit, jak senioři vnímají urgentní močovou inkontinenci v závislosti na věku a pohlaví. Metodika: Pro průzkumné šetření byla zvolena kvantitativní metoda sběru dat pomocí standardizovaného dotazníku KHQ u seniorů nad 65 let s diagnostikovanou urgentní inkontinencí. Výsledky: Z celkového počtu 62 respondentů se průzkumu zúčastnilo 34 žen (54,8 %) a 28 mužů (45,2 %) nad 65 let. Při zhodnocení dotazníku u celého průzkumného vzorku respondentů se ukázala jako nejvíce ovlivněná doména prožívání činností nebo situací, a naopak nejméně ovlivněná doména osobní vztahy. Při dílčím zhodnocení je největší rozdíl mezi pohlavím shledán v doméně emocí, kdy ženy ji vnímaly hůře. U seniorů vyššího věku je hůře vnímán jejich celkový zdravotní stav a u seniorů nižšího věku jsou hůře vnímány osobní vztahy. Závěr: Z průzkumného šetření vyplynulo, že močová inkontinence je v dnešní době stále aktuálním tématem. Urgentní inkontinence má vliv na život seniorů.
Perception of urgent urinary incontinence by elderly
Keywords: Dotazník KHQ, kvalita života, senioři, urgentní inkontinence moči; KHQ questionnaire, quality of life, senior, urgent urinary incontinence