Současné a budoucí možnosti transesterifikace olejů - Marek, Jan (Univerzita Pardubice, 2014)
Bionafta je směs methylesterů vyšších mastných kyselin a vyrábí se transesterifikací rostlinných olejů (použitých fritovacích olejů, odpadních živočišných tuků) alkoholem. Transesterifikace musí být za běžných podmínek katalyzována. Nejběžnější katalyzátory jsou homogenní (bazické a kyselé), ale lze použít katalyzátory heterogenní (bazické a kyselé) nebo enzymatické. Transesterifikace může proběhnout i bez použití katalyzátoru. Jako vedlejší produkt při výrobě bionafty vzniká glycerol, který se využívá k výrobě velkého množství organických látek. Bionafta se používá jako náhrada místo klasické motorové nafty. Její výhodou je obnovitelnost, vysoká mazací schopnost a nízký obsah emisí. Nevýhodou je cena vstupních surovin (zejména rostlinných olejů), může způsobovat korozi palivového systému a zanášet palivový filtr.
Current and potential ways of oil transesterification
Keywords: Bionafta; transesterifikace; katalyzátor; glycerol; Biodiesel; transesterification; catalyst