Sexualita onkologicky nemocných pacientů - Doležal, Jan (Univerzita Pardubice, 2020)
Diplomová práce "Sexualita onkologicky nemocných pacientů" má za úkol prozkoumat přirozené prostředí ošetřovatelské jednotky a popisuje jevy a zkušenosti týkající se potřeb v oblasti sexuality pacientů s maligním onemocněním. Teoretický základ pracuje s odbornou literaturou a napomáhá čtenáři vniknout do problematiky této ošetřovatelské domény. Zabývá se definicí, koncepcí a charakterizuje vliv onkologické léčby na sexualitu ženy a muže. Na konec teoretické části je zpracován přehled nástrojů a modelů pro posouzení sexuality a sexuálního zdraví. V empirické části je proveden průzkum ošetřovatelské jednotky s hlavním cílem odpovědět na výzkumnou otázku, týkající se toho, jak personál této jednotky přistupuje k sexualitě onkologicky nemocných. Při tvorbě empirické části bylo získáno množství rozdílných dat, která byla sbírána kombinací několika metod kvalitativního designu - retrospektivní analýza zdravotnické dokumentace, nestrukturované pozorování, dotazník a polostrukturovaný rozhovor. Závěrem této diplomové práce je zpracováno celkové shrnutí struktur, výsledků a cílů. Konec obsahuje zamyšlení autora a prosté doporučení pro praxi. Důležitým úkolem této části byla příprava pracovní hypotézy pro budoucí možnost jejího statistického testování, jejíž součástí by byl nástroj EORTC SHQ-C22 Sexual Health
Sexuality of Cancer Patients
Keywords: nástroj EORTC SHQ-C22 Sexual Health; onkologicky nemocní pacienti; potřeby; sexualita; tool EORTC SHQ-C22 Sexual Health; cancer patients; needs; sexuality