Bytostná role předporozumění u vybraných zakladatelů kvantové teorie - Grygar, Filip (My University, 2021)
Článek se zabývá existenciální rolí předporozumění u vůdčích zakladatelů kvantové teorie. V úvodní části je zmíněna paralela mezi Kuhnovým pojetím paradigmatu a Heideggerovým pojetím předporozumění a rovněž paralela mezi Heideggerovou a Bohrovou filosofií vědy. V první části se článek obrací ke schematickému seznámení se s Heideggerovým hermeneuticko-fenomenologickým uchopením pojmu rozumění. Ve druhé části se autor pokouší prostřednictvím rozmanitých příkladů aplikovat tuto koncepci na způsob myšlení, s nímž fyzici (Planck, Einstein, de Broglie, Rutherford, Bohr, Heisenberg a Schrödinger) přistupovali k řešení vědeckých hádanek a návrhům nových předpokladů při vzniku kvantové teorie. Text slouží jako východisko pro hlubší diskusi v metodologii a filosofii vědy, v níž je stále podceňována zásadní role předporozumění ve vědeckých aktivitách.
The essential role of the preunderstanding in selected founders of quantum theory
Keywords: kvantová teorie; hermeneutická fenomenologie; Bohr; de Broglie; Einstein; Galilei; Heidegger; Heisenberg; Husserl; Planck; Rutherford; Schrödinger; Quantum Theory; Hermeneutic Phenomenology; Bohr; de Broglie; Einstein; Galilei; Heidegger; Heisenberg; Husserl; Planck; Rutherford; Schrödinger