Regulace cen tržních struktur: monopol Česká pošta s. p. a komparace s vybranou doručovatelskou společností - Suková, Dana (Univerzita Pardubice, 2012)
Tato bakalářská práce je zaměřena na státní podnik Česká pošta, která má monopol na trhu poštovních zásilek. V práci je popsána alternativní doručovatelská společnost Mediaservis,s .r. o.. Dále je v práci provedena komparace služeb nabízených Českou poštou a společností Mediaservis. Práce obsahuje hodnocení doručovatelského podniku. Pomocí vícekriteriálního hodnocení jsou ohodnoceny, na základě vybraných kritérií, vybrané doručovací služby u vybraných doručovacích společností. V závěru práce je uvedeno zhodnocení působení monopolu na poštovním trhu.
Regulation of market structures: monopoly state enterprise Czech Post and comparison with the selected companies
Keywords: monopoly; Česká pošta; Mediaservis; poštovní služby; komparace; vícekriteriální hodnocení; monopoly; Czech Post; postal services; comparison; multicriteria evaluation