Manželské spory šlechty z českých zemí v období baroka: Konflikt u Martiniců (1675-1676) a causa Mansfeld (1658-1666) - Pospíšilová, Pavla (Univerzita Pardubice, 2010)
Předložená diplomová práce se zabývá manželskými spory šlechty z českých zemí v druhé polovině 17. století, kdy již docházelo k určité snaze šlechtičen o změnu poměrů a jiné rozvržení moci v manželství a sporů mezi manželi přibývalo. V hlavní části práce zrekonstruuji dva spory mezi šlechtickými manželi. V prvním případě se jednalo o konflikt mezi Klárou Rozálií Martinickou z Kounic a jejím chotěm Jaroslavem Bernardem z Martinic v letech 1675 - 1676. V druhém případě byl Karel Adam z Mansfeldu obviněn ze zapříčinění smrti své choti Marie Terezie Mansfeldské z Ditrichštejna v roce 1658. Hlavním přínosem mé diplomové práce je průzkum normativních genderových rolí raně novověkých šlechtických párů a porovnání těchto stereotypů s konkrétními životními osudy.
Marriage controversies of aristocracy from the Czech lands in the baroque times: Conflict in the Martinitz family (1675-1676) and the Mansfeld Cause (1658-1666)
Keywords: raný novověk; České země; šlechtická manželství; mocenské poměry mezi manželi; manželské spory; násilí v manželství; early modern period; Czech lands; aristocratic marriage; power relations between husband and wife; marriage controversy; violence in marriages