Studium lithných borofosfátových skel dotovaných oxidem nikelnatým - Vavruša, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2014)
Byla připravena skla kompoziční řady Li2O-NiO-B2O3-P2O5 v molárních směsích (0,5-x)Li2O-xNiO-0,1B2O3-0,4P2O5. U skel byly zjišťovány jejich základní fyzikálně chemické vlastnosti (molární objem, chemická odolnost, index lomu) v závislosti na obsahu NiO. Termické vlastnosti skel byly studovány pomocí DSC, TM a HMTA. Z DSC, TM a HMTA křivek byly získány základní parametry charakterizující jejich termické chování (teploty skelné transformace, krystalizační teploty, teploty tečení atd.) Struktura krystalických fází vzniklých izotermní temperací vzorku byla studována pomocí RTG difrakční analýzy.
Study of Lithium Borophosphate Glasses Doped by NiO
Keywords: fosforečnanová skla; příprava; vlastnosti; termické chování; phosphate glasses; preparation; attributes; thermal manners