Podoby mateřské lásky v "dlouhém" 19. století - Hencová, Simona (Univerzita Pardubice, 2014)
Diplomová práce se věnuje problematice mateřské lásky a přístupů k dítěti v průběhu „dlouhého“ 19. století. Zaměřuje se na různorodost pohledů na přirozený mateřský instinkt a vývoj vztahů mezi matkou a dítětem. Práce představuje dobové pojetí mužské a ženské role, zaměří se zejména na koncept milující a obětavé matky, který se konstruoval v průběhu 19. století. Cílem práce bude analyzovat projevy mateřských citů v pramenech osobní povahy a konfrontovat je s konvencemi reflektovanými v dobové preskriptivní literatuře.
Mothernal Love in 19th Century
Keywords: mateřství; ego-dokumenty; preskriptivní literatura; 19. století; motherhood; ego-documents; prescriptive literature; 19th century