Měření podélných nerovností vozovek pozemních komunikací pomocí laserového skenování - Srnská, Barbora (Univerzita Pardubice, 2021)
Diplomová práce se zabývá tématem měření a vyhodnocování podélných nerovností povrchů vozovek v České republice. V teoretické části diplomové práce je uveden přehled zkoumaných parametrů podélných nerovností vozovek, dále jsou zde podrobně popsány normované metody měření a vyhodnocování podélných nerovností a alternativní metody měření podélných nerovností vozovek. Z alternativních metod měření podélných nerovností je v diplomové práci kladen důraz na laserové skenování. Další část diplomové práce je věnována popisu zařízení a programovému vybavení dostupného pro provedení vlastního experimentu. Praktická část se skládá z opakovaného měření provedeného dostupnými měřícími technologiemi na zvolených úsecích vybrané pozemní komunikace. Následuje porovnání a zhodnocení použitých metod měření.
Measurement of longitudinal unevenness of road pavements using laser scanning, diagnostics
Keywords: pozemní komunikace; podélné nerovnosti vozovek; laserové skenování; diagnostika; roads; longitudinal unevenness of roads; laser scanning; diagnostics