Analýza růstu střední délky života - Hanovec, František (Univerzita Pardubice, 2011)
Práce vysvětluje princip výpočtu střední délky života a základní demografické pojmy. Dále popisuje vývoj střední délky života v kontextu celého světa i České republiky. Zkoumá příčiny růstu naděje dožití, jejich vzájemný vztah a dopad aktuálního vývoje ukazatelů podmiňujících očekávanou délku života na celou populaci. Shrnuje vývoj populačního stárnutí za posledních několik desítek let a provádí odhad budoucího vývoje. Nakonec poukazuje na problémy související s růstem střední délky života a stárnutím a předkládá možné varianty řešení.
Analysis of the Life Expactancy
Keywords: délka života; demografická revoluce; stárnutí; úmrtnost; porodnost; demografie; Life expectancy; demographic revolution; ageing; mortality; natality; demography