Využití LED jako senzorů - Volek, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato práce pojednává o možnostech využití svítivých diod jako senzorů světla. Záměrem je ověření předpokladů o spektrální citlivosti v závislosti na konstrukční svítivé barvě. Dále je uveden měřicí přístroj vyvinutý konkrétně pro účely těchto měření. Připojen je i popis a schéma zapojení měřicího přístroje. Jako důkaz využitelnosti LED pro snímání světla je předložen senzor čáry. Pro jeho funkci je využito svítivých diod ve funkci jak zářičů, tak i snímačů. Senzor je plně funkční a kompatibilní s logickými úrovněmi.
Using LEDs as sensors
Keywords: LED; svítivá dioda; senzor; Snímač; záření; vlnová délka; light-emitting diode; Sensor; Emission; wavelength