Ošetřovatelská péče o pacienta s lupénkou - Shejbalová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2005)
Bakalářská práce se zabývá problematikou léčby lupénky a ošetřovatelskou péčí o pacienty, kteří touto nemocí trpí. Teoretická část popisuje patofyziologii, příčiny vzniku psoriázy, její formy a v neposlední řadě také léčbu této chronické choroby. Praktická část je zahájena sestavením kazuistiky a plánu ošetřovatelské péče o pacienta s lupénkou. Autorka vytvořila i návrh edukačního plánu a s ním související edukační materiál, který obsahuje základní údaje o patofyziologii, léčbě lupénky a především kontakty, které jsou pro pacienty s psoriázou důležité (poradna pro léčbu psoriázy, psycholog, SPAE). Dále autorka vytvořila návrh formuláře standardního ošetřovatelského plánu pro ošetřovatelské diagnózy Kožní integrita porušená a Obraz těla porušený. Cílem bylo zefektivnění ošetřovatelské péče o pacienty s chronickým onemocněním kůže. Na závěr byla navržena mapa péče o pacienta s psoriázou, do kterého by sestra přehledně zaznamenávala zásady péče a průběh edukace.
The nursing care of a patient with psoriasis
Keywords: lupénka; psoriáza; léčba; Ošetřovatelská péče; kožní onemocnění