Samostatná a přenesená působnost města Nová Paka - Vaníček, Vojtěch (Univerzita Pardubice, 2008)
Tato bakalářská práce podává základní přehled o samostatné (samosprávné, přirozené) a přenesené (státní, cizí) působnosti obce. Působností se rozumí okruh činností, jimiž obec upravuje a spravuje určitou oblast společenských vztahů v rámci veřejné správy. Bakalářská práce je tématicky rozčleněna do šesti kapitol. První z nich má za úkol informovat o postavení obce v České republice. Druhá kapitola je věnována vymezení působnosti obce. Třetí se již podrobněji věnuje samostatné působnosti obce a následná, tedy čtvrtá kapitola, rozebírá působnost přenesenou. Pátá kapitola poskytuje základní informace o financování působnosti obce se zaměřením na příspěvek na výkon státní správy. Šestá kapitola řeší problematiku dozoru a kontroly nad působností obce.
Independent and transferred competece of the town of Nova Paka
Keywords: Státní správa; obce; Samostatná působnost; přenesená působnost; příspěvky; kontroly; Public Administration; municipalities; Independent competence; transferred competence; contributions; controls