Stanovení kreatininu v séru u vybraných skupin pacientů pomocí spektrofotometrické (Jaffé), enzymatické a HPLC metody - Štramová, Xenie (Univerzita Pardubice, 2010)
Kreatinin je dusíkatá látka nebílkovinné povahy. Vzniká jako produkt přeměny kreatinfosfátu při energetickém metabolismu svalů. Jako odpadní látka je vylučován močí. Hladina kreatininu v séru se nazývá kreatininémie. Této hodnoty lze využít k výpočtu clearence kreatininu, tedy k odhadu glomerulární filtrace. Ta udává stupeň poškození ledvin. Clearence lze vypočítat díky znalosti koncentrace kreatininu v séru ze vzorce dle Cockrofta a Gaulta. Zvýšené hladiny kreatininu tedy poukazují na poškození ledvin. Jsou popisovány i korelace mezi vysokou kreatininémií a úmrtím na kardiovaskulární choroby. Jako nejčastější příčina sekundárního poškození ledvin je udáván diabetes mellitus. U analogů kreatininu jako je cyklokreatin však byly popsány účinky protinádorové, antivirové, antidiabetické, ale i ochranné před neurodegenerativními nebo svalovými postiženími. Pro stanovení kreatininu v séru byla použita metoda HPLC s UV detekcí. Byla použita analytická kolona MAG1 4,6 x 250 mm, Labiospher PSI 100 C18, 5 ?m, opatřena PEEK filtrem (ESA Inc.). Mobilní fáze byla 25 mmol/l NaH2PO4 - ethanol (97:3, v/v), pH = 6,5. Enzymatická souprava byla od společnosti PLIVA-Lachema Diagnostika s r.o., Brno. Kalibrační křivka byla lineární v celém rozsahu koncentrací použitých standardů kreatininu. Analytické parametry byly vyhovující. Hladina kreatininu v séru pacientů jednotlivých souborů se pohybovala v těchto rozmezích: pacienti s diabetem 98,2 - 119,9 mikromol/l (medián 109,0 mikromol/l), pacienti s ikterem 67,5 - 118,3 mikromol/l (medián 92,9 mikromol/l), pacienti s kardiovaskulárním onemocněním 83,2 - 118,0 mikromol/l (medián 100,6 mikromol/l), pacienti s onemocněním ledvin 48,5 - 374,2 mikromol/l (medián 211, 4 ?mol/l) a kontrolní skupina pacientů s ostatními diagnózami 80,9 - 150,8 mikromol/l (medián 117,9 mikromol/l).
Te determination of serum creatinine in the selected groups of patients using spectrofotometric (Jaffé), enzymatic and HPLC methods
Keywords: kreatinin; Jaffé; enzymatické metody; HPLC; creatinine; Jaffé; enzymatic methods; HPLC