Hygienicko - epidemiologický režim na gynekologicko - porodnických odděleních - Čapková, Iva (Univerzita Pardubice, 2008)
Bakalářská práce má název Hygienicko-epidemiologický režim na gynekologicko-porodnických odděleních. Jedná se o práci teoreticko-výzkumnou. Tato práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. V teoretické části jsem se zaměřila na zpracování informací z literatury a internetové sítě, které s tímto tématem úzce souvisejí. V praktické části bylo mým cílem zjistit zda zdravotní sestry znají a dodržují správně hygienicko - epidemiologický režim na odděleních, jestli znají hlavní význam a zásady tohoto režimu, znají-li správné postupy při dezinfekci a sterilizaci a umí-li je správně provádět, jestli zvládají základní ošetřovatelské úkony a postupují podle ošetřovatelských zásad, zda v nich chybují ať již vědomě či nevědomě. Metodikou výzkumu byl dotazník obsahující 19 otázek, který jsem rozdala mezi zdravotní sestry na gynekologických a porodních odděleních. Z výzkumu vyplynulo, že většina zdravotních sester dodržuje zásady asepse a ošetřovatelských postupů, ale také, že některé sestry provádí výkony podle dnes již zastaralých postupů.
Hygiene-epidemiologic regime at gynaecology-obstetrical ward
Keywords: hygiena; epidemiologie; kvalita péče; dezinfekce; sterilizace; Hygiene; epidemiology; quality of care; Disinfection; sterilisation