Vliv traumatických událostí na psychiku profesionálů IZS - Šímová, Zdeňka (Univerzita Pardubice, 2011)
Téma bakalářské práce se zabývá vlivem traumatických událostí na psychiku profesionálů IZS. Jedná se o teoreticko-výzkumnou práci. Cílem práce bylo shrnout nejnovější poznatky o problematice traumatických událostí, zjistit četnost a typ traumatických událostí ve zkoumaném vzorku respondentů a analyzovat traumatické události ve vztahu k vybraným faktorům (typ profese, věk, délka služebního poměru, intervence ze strany zaměstnavatele). Teoretická část obsahuje charakteristiku traumatických událostí, odlišnost v jejich působení, psychologii mimořádných událostí a způsoby vyrovnávání se s traumatizující událostí. Zahrnuje také stručný popis činností jednotlivých složek IZS, včetně psychologické služby. Výzkumná část obsahuje stanovené výzkumné otázky, metodiku výzkumu a analýzu výsledků zjištěných na základě anonymního dotazníku vlastní konstrukce a dotazníku WCQ-S. Folkman, R.S. Lazarus, zjišťující různé reakce osob na těžké, nepříjemné, stresující situace. Výzkum byl prováděn u posádek hasičského záchranného sboru, u zdravotnické záchranné služby a u posádek Policie ČR. Výsledky výzkumu jsou znázorněny pomocí grafů a tabulek.
Impact of traumatic incident at human psyche of professional personnel
Keywords: traumatické události; psychika; profesionálové; integrovaný záchranný systém; shock; trauma incidents; psyche; professionals; joint rescue srvice