Stát a územní samospráva - Kučerová, Michaela (Univerzita Pardubice, 2010)
Diplomová práce Stát a územní samospráva se zabývá studiem původu a vztahu samosprávy ke státu. Práce se opírá o závěry významných myslitelů jakými byli Jiří Jellinek, Hans Kelsen, Jiří Pražák, Bohuš Rieger či například Jiří Hoetzel. V úvodní části práce jsou nastíněny dějiny státu a pojetí státu především dle Jiřího Jellinka a Hanse Kelsena. Další část práce je věnována teorii samosprávy dle dřívějších teoretiků. Poslední část práce uvádí územní samosprávu České republiky v současné době.
State and local self-government
Keywords: stát; decentralizace; centralizace; samospráva; Územní samospráva; veřejná správa; state; decentralization; centralization; Public Administration; self-government; local self-government