Systém řízení kvality služeb poskytovaných cestujícím PID - Krulík, Pavel (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce se zaměřuje na vybrané standardy kvality služeb v systému PID z pohledu jeho majoritního dopravce, Dopravního podniku hl. m. Prahy, a.s., a organizace ROPID. Tyto standardy kvality vycházejí z požadavků normy EN 13816. Cílem práce je analyzovat přístupy uvedených subjektů k systému řízení kvality služeb v rámci PID a navrhnout opatření, která povedou ke zlepšení tohoto systému. Součástí práce je hodnocení vybraných standardů kvality pomocí zvolených metod, posouzení jejich dopadu na spokojenost cestujících a následné zhodnocení navržených řešení.
Service Quality Management System Provided to PID Passengers
Keywords: cestující; kvalita služeb; PID; standardy kvality; systém řízení; veřejná doprava; passengers; service quality; PID; quality standards; management system; public transport