Etická dilemata současnosti - Kašparová, Petra (Univerzita Pardubice, 2011)
Práce pojednává o vybraných etických problémech dnešní doby. V první části definuje pojem etika a dilema, představuje stručný přehled vývoje etických teorií. Etická dilemata, kterým se práce věnuje, jsou trest smrti a problémy spojené s asistovanou reprodukcí. Dále se zabývá profesní etikou, konkrétně etikou sociální práce, lékařskou etikou, manažerskou a novinářskou etikou. Poslední kapitola je věnována ekologické etice.
Current ethical dilemmas
Keywords: etika; dilema; trest smrti; asistovaná reprodukce; profesní etika; lékařská etika; etika sociální práce; manažerská etika; novinářská etika; ekologická etika; ethics; dilemma; the death penalty; assisted reproduction; professional ethics; medical ethics; the ethics of the social workers; managerial ethics; journalistic ethics; environmental ethics