Komplexní restaurování starého tisku: Mattioliho herbář - Šťastná, Karolína (Univerzita Pardubice, 2018)
Předmětem bakalářské práce je komplexní restaurování prvního vydání Mattioliho herbáře z roku 1562, který vznikl v tiskárně Jiřího Melantricha. Tato kniha se nachází ve sbírce soukromého majitele. Jedná se o barokní převazbu, nejspíše z roku 1813, ale není to převazba jediná. Kniha je ve velmi špatném stavu. Šití je nekompaktní a blok je velmi poškozený, hlavně ve střední části. Blok je úplně oddělen od knižních desek a pokryv nese známky poškození, hlavně pata vazby. Restaurátorská dokumentace obsahuje základní popis typologie a poškození této knihy. podrobně popisuje průběh restaurátorského zásahu a jsou zde také uvedeny doporučené podmínky pro uložení a zacházení s daným objektem. Práce také obsahuje seznam použitých materiálů a chemikálií, textovou, obrazovou a grafickou přílohu. V závěru se nachází rozsáhlá fotografická dokumentace stavu před a po restaurování díla a také z průběhu práce. Dokumentace je doplněna o kapitoly České herbáře do 17. století pojednávající o historii českých herbářů a Dělení Mattioliho herbáře, kde je blíže popsán systém dělení rostlin v dané knize.
Restoration of the old print - Mattioliho herbář
Keywords: restaurování; konzervování; knižní vazba; tisk; herbář; Mattioli; Jiří Melantrich z Aventinu; restoration; conservation; bookbinding; print; herbarium; Mattioli; Jiří Melantrich of Aventino