Odvětvová struktura a ekonomická odolnost regionů - Svoboda, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2014)
Článek se zabývá hodnocením vlivu ekonomické struktury regionu na ekonomickou odolnost regionu. Koncept regionální odolnosti je definována jako schopnost regionu obnovit původní úroveň po incidentu, který způsobuje výraznou negativní odchylku od rovnovážného stavu. Jako příklad negativní skokové změny je možné považovat dopad ekonomické krize z roku 2008. Analýza je založena na hodnocení změn zaměstnanosti regionů na úrovni NUTS 2 ve vybraných zemích Evropské unie v souvislosti s hospodářskou krizí v roce 2008. Cílem článku je ověřit dvě hypotézy týkající se ekonomické struktuře zkoumaných regionů , Důraz je kladen na analýzu vlivu primárního, sekundárního a terciárního sektoru (Pozornost je zaměřena také na podílu zpracovatelského průmyslu a veřejného sektoru).Hlavní výzkumnou metodou je korelační analýza.
The Sectoral Structure and the Regional Economic Resilience
Keywords: regionální rozvoj; ekonomická odolnost regionů; recese; odvětvová struktura; zaměstnanost; Regional development; Regional economic resilience; Recessionary shocks; Sectoral structure; Employment.