Historie ošetřovatelského vzdělávání v Pardubicích - Dostálová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce se zabývá historií ošetřovatelského vzdělávání se zaměřením na Pardubice. V teoretické části je shrnuta problematika ženského vzdělávání obecně, které začíná od středověku, ale je charakteristické převážně pro období 18. 20. století. Dále je zde popsán rozvoj ošetřovatelského vzdělávání od středověku až do dnešní doby. V praktické části je popsána historie ošetřovatelského vzdělávání v Pardubicích od 60. let 19. století do školního roku 2012/13. Hlavní část práce je zaměřena na počátky vzdělávání žen a na období 50. let 20. století. Zjištěná historická data jsou porovnávána se současnou situací na Střední zdravotnické škole Pardubice a Fakultě zdravotnických studií Univerzity Pardubice. Výzkum byl prováděn metodou kvalitativní studie dokumentů.
History of nursing education in Pardubice
Keywords: ošetřovatelství; historie; vzdělávání; Pardubice; nursing; history; education; Pardubice