Zavedení separační metod pro průkaz Aβ peptidů, markerů Alzheimerovy choroby - Holub, Dušan (Univerzita Pardubice, 2008)
Pro separaci Aβ peptidů lišících se o několik aminokyselin bylo vyzkoušeno několik variant a modifikací elektroforetických metod. Jako nejvhodnější metoda pro separaci těchto peptidů byla vybrána Tricin/Tris SDS PAGE elektroforéza s 8 M ureou. Platnost metody byla ověřována na vzorcích reálných sér obohacených o syntetický Aβ peptid. Dále byla stanovena citlivost stanovení Aβ peptidu po vizualizaci gelu dusičnanem stříbrným. Separované Aβ peptidy na Tricin/Tris SDS PAGE elektroforéze s 8 M ureou byly prokázány a vizualizovány pomocí myších specifických protilátek proti N-terminálnímu konci 1 - 17 Aβ peptidu metodou imunoblottingu. Vizualizace touto metodou byla ověřena na vzorcích reálných sér obohacených o syntetický Aβ peptid.
Inovation of separation methods for Aβ peptides, markers of Alzheimer disease
Keywords: Alzheimer´s disease; peptides; elektrophoresis; immunoblotting; Alzheimerova choroba; peptidy; elektroforéza