Elektroforetická analýza kyselých látek v medu - Weiserová, Hana (Univerzita Pardubice, 2010)
Cílem této práce byla analýza volných aminokyselin obsažených ve vzorcích medu pomocí kapilární zónové elektroforézy ve spojení s UV detekcí při 254 nm. Standardní roztoky aminokyselin a roztoky vzorků medu byly před vlastní CZE separací derivatizovány pomocí fenylizothiokyanátu. Elektroforetická separace byla provedena ve křemenné kapiláře a nejlepší separace analyzovaných derivátů bylo dosaženo ve 30 mM fosfátovém pufru o pH 7,4 s přídavkem 4mM beta-cyklodextrinu. Aminokyseliny byly identifikovány v deseti různých vzorcích komerčně dodávaných medů a medů od soukromých včelařů. Obsah vybraných aminokyselin v analyzovaných vzorcích byl pak vyhodnocen z kalibračních závislostí.
Electrophoretic analysis of acidic compounds in honey
Keywords: Kapilární zónová elektroforéza; Cyklodextrin; aminokyseliny; med; Capillary zone electrophoresis; Cyclodextrin; amino acids; Honey