Zajištění průchodnosti dýchacích cest v přednemocniční neodkladné péči - Přecechtěl, Milan (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce pojednává o zajištění dýchacích cest. V úvodu práce je stručně připomenuta historie, uvědomování si vztahu dechu života. Teoretická část podrobně popisuje možnosti zajištění dýchacích cest bez využití pomůcek a možnosti zajištění dýchacích cest s pomůckami, a to jak s pomůckami, které nezabraňují aspiraci, tak s pomůckami aspiraci zabraňujícími. Empirická část práce je v první části věnována výzkumu mezi zdravotnickými záchranáři, v druhé části několik kazuistik ukazuje a popisuje praktické provádění zajištění dýchacích cest při práci RZP a RLP posádek zdravotnické záchranné služby.
Securing of patients airway in pre-hospital emergency care
Keywords: dýchací cesty; pomůcky k zajištění dýchacích cest; aspirace; kazuistiky; airway; devices for securing airway; aspiration; casuistries