Státní zámek Žleby: jeho historie, umělecká výzdoba a stylové interiéry - Poláková, Tereza (Univerzita Pardubice, 2011)
Bakalářská práce se zabývá historií zámku Žleby, snaží se shrnout dějiny objektu i jednotlivých majitelů, přiblížit historii rodu Auerspergů, za jehož držení se změnil v romantický zámek a zároveň se zabývá vzory, z nichž vycházejí další romantické zámky a zároveň uvádí známé příklady sídel v zahraničí i v Čechách, jež byly v tomto slohu vystavěny. V první části se práce věnuje historii zámku s jeho držiteli, zvláště rodu Auerspergů, až po převzetí objektu státem v roce 1945. Druhá část se zabývá problematikou historismu, do nějž patří také novogotika, která se ukázala jako jeden z určujících slohů, z něhož vycházely anglické romantické stavby, jimiž se inspirovala také česká šlechta při stavbě svých zámeckých sídel. Třetí kapitola pojednává o stavebních dějinách zámků s důrazem na období romantické přestavby v letech 1849-1868, při kterém jsou využity především prameny z oblastního archivu v Zámrsku. V další části práci se věnuji popisu romanticky zařízených zámeckých interiérů, které spodobnily kněžny Gabriela a Vilemína na stránkách svých skicářů. Práci uzavírá srovnání zámků Žleby s Hrádkem u Nechanic a Sychrovem, které byly vystavěny v tomtéž slohu.
State castle Žleby: his history, artistic decoration and stylish interiors
Keywords: zámky; Žleby; Auerspergové; romantismus; 19. století; interiéry; chateau; Auerspergs; romanticism; 19th century; interiors