Adaptogeny - Medová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá adaptogeny. Jedná se o rostliny, které snižují stres a jeho negativní vlivy na lidský organismus, včetně civilizačních chorob. První kapitola pojednává o obecném účinku adaptogenů, druhá část této práce se zaměřuje již na konkrétní příklady adaptogenů, jejich chemické složení a obecné účinky. Závěrečná část této práce je zaměřena na klinické studie, které se zabývají účinky těchto rostlin a jejich fungování v lidském těle.
Adaptogens
Keywords: adaptogeny; léčivé rostliny; léčivé houby; civilizační choroby; adaptogens; medicinal plants; medicinal mushrooms; disease of civilization