Vývoj opotřebení jízdních obrysů kol dvojkolí moderních lokomotiv - Zágoršek, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2017)
Bakalářská práce se zabývá vývojem parametrů jízdního obrysu, konkrétně hodnot šířka okolku Sd, výška okolku Sh a strmost okolku qR; v závislosti na kilometrickém proběhu lokomotiv firmy Metrans a. s. V teoretické části práce jsou popsány jednotlivé parametry jízdního obrysu a způsoby jejich měření. Ve vyhodnocení průběhů těchto parametrů jako závislostí na kilometrickém proběhu je pozornost soustředěna na abnormality a jejich možné vysvětlení. Navíc je zde vypracováno i rozdělení rozchodu dvojkolí pomocí histogramů. Na závěr je provedeno jedno provozní měření jízdních obrysů lokomotivy 386.010-3 univerzitním systémem Profiloměr, ve vyhodnocení tohoto měření jsou zobrazeny porovnání skutečných jízdních obrysů s jízdním obrysem referenčním UIC-ORE neboli S1002.
Progression of Wear out Wheel's Contours of Modern Locomotives
Keywords: elektrické lokomotivy; měření jízdních obrysů kol dvojkolí; opotřebení; reprofilace; kilometrický proběh; electric locomotives; measuring of wheel's contours of twin wheels; wear down; reprofiling; mileage