Vzdělávání, jako nástroj integrace cizinců v Pardubicích - Vomočilová, Monika (Univerzita Pardubice, 2015)
Tato diplomová práce nese název Vzdělávání, jako nástroj integrace cizinců v Pardubicích. Jedná se o práci teoreticko - výzkumnou. Práce je rozdělena na dvě časti, a to na část teoretickou a část výzkumnou. Teoretická část se zabývá třemi kapitolami. První kapitola popisuje pojmy úzce spjaté s cizinci. V diplomové práci nechybí uvedena definice cizince a základní kategorie cizinců. Dále jsou zmíněny pojmy jako migrace a migrant, emigrace a emigrant, imigrace a imigrant a také jsou zde charakterizovány pojmy, ke kterým patří azylant a uprchlík. Druhá kapitola této diplomové práce se zabývá dvěma velkými institucemi, které působí na území Pardubic a Pardubického kraje. Jedná se o Centrum na podporu integrace cizinců a Most pro. Ve třetí kapitole se zaměříme na pojem vzdělávání. Zde je uvedena definice zájmového vzdělávání a základní charakteristika zájmového vzdělávání. Dále také formy zájmového vzdělávání a pracovníci v oblasti zájmového vzdělávání. Tato kapitola rovněž popisuje co je to integrace, ve které se zaměřuje i na porovnání s naším sousedním státem Německem. V závěru práce popisuje sociokulturní kurzy, které poskytuje Centrum na podporu integrace cizinců v Pardubicích. Výzkumná část diplomové práce uvádí charakteristiku výzkumu, cíle výzkumu a na základě toho výzkumný problém. Praktická část práce se dále zabývá metodologií výzkumu. Nechybí také zmíněný popis kvalitativního výzkumu a případové studie, které byly k realizaci výzkumu využity. V neposlední řadě praktická část diplomové práce uvádí výzkumný soubor, sběr dat a realizaci výzkumu a zakončena je interpretací dat, vyhodnocením výzkumu a závěrem.
Education, as an instrument of integration of foreigners in Pardubice
Keywords: foreigners; education; integration; social cultural course; cizinci; vzdělávání; integrace; sociokulturní kurz