Dějiny hlavní školy a z ní vzniklé školy obecné v Pardubicích v letech 1778 až 1894 - Plíšek, Michal (Univerzita Pardubice, 2015)
Práce je věnována stručným dějinám c. k. krajské školy hlavní resp. chlapecké školy obecné v Pardubicích v letech 1778 1894. Postihuje její vývoj, identifikuje, kdy a kde sídlila a analyzuje její vztah k veřejnosti, správním změnám či sociálně slabým dětem. V obecné rovině pak reflektuje obraz primárního školství ve městě v daném období.
History of the main school and the following primary school in Pardubice from 1778 to 1894
Keywords: education; Pardubice; 19th century; pupils; teachers; školství; 19. století; žáci; učitelé