Konečné řešení české otázky mezi teorií a praxí: Rasová věda a germanizační politika v Protektorátu Čechy a Morava - Novotný, René (Univerzita Pardubice, 2011)
Tématem diplomové práce je problematika germanizační a rasové politiky v Protektorátu Čechy a Morava. Autor porovnává různé koncepty a plány pro germanizaci tohoto prostoru (Fridericiho, Neurathův, Frankův, Heydrichův, Juryho, Künzela atd.), dále se věnuje úloze Pozemkového úřadu, přípravě německé kolonizace a dalším otázkám. Stěžejní část práce však leží v rasových aspektech germanizačního úsilí nacistů. Analyzuje "vědecké" rasové bádání na ústavech Německé Karlovy univerzity (Schultzův Ústav pro rasovou biologii, Thumsův Ústav pro rodovou a rasovou hygienu a Müllerův Ústav pro sociální antropologii a národní biologii). Velkou pozornost pak autor věnuje praktickému provádění rasové politiky vůči Čechům během války se zaměřením na provádění rasové selekce, kterou organizoval Hlavní rasový a osídlovací úřad (RuSHA), resp. jeho protektorátní pobočka. Úřad se zabýval plošnými rasovými výzkumy českého obyvatelstva i "běžnou správní agendou" v podobě posuzování smíšených manželství (ve spolupráci s Německým zdravotním úřadem), žadatelů o německé občanství nebo uchazeče o studium na německých vysokých školách. Výsledky těchto šetření autor vyhodnotil a statisticky zpracoval. Práce obsahuje i analýzu vybraných problémů souvisejících s rasovou a germanizační politikou.
Final Solution of the Czech Question Between Theory and Practice: Racial Science and Germanization Policy in the Protectorate of Bohemia and Moravia
Keywords: Protektorát Čechy a Morava; germanizace; rasová politika; RuSHA; Schultz, Bruno K.; Thums, Karl; Müller, Karl V.; rasové prověrky; rasová věda; racial selection; racial science; Protectorate of Bohemia and Moravia; germanization; racial policy