Vývoj epoxidových pryskyřic s vysokou odolností vůči externím podmínkám, využitelných pro tvorbu faksimilií - Slováček, Jakub (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce se zabývá studiem vybraných epoxidových pryskyřic pro tvorbu a renovaci umělého kamene, ze kterého byly tvořeny faksimilie sochařských děl. V teoretické části jsou popsány druhy epoxidových pryskyřic, jejich vytvrzování. A aditiva, která pryskyřici stabilizují před povětrnostními podmínkami. Dále také písky, z nichž jsou sochy tvořeny. V experimentální části je vyhodnocován vliv povětrnostních podmínek na chemické a fyzikální vlastnosti vybraných pryskyřic a navržen nejvhodnější systém, který by těmto podmínkám odolával. Poté také návrh zpevnění současných soch vybranými epoxidovými pryskyřicemi, které budou odolávat povětrnostním vlivům.
Development of epoxy resins with high resistance to external conditions, usable for creating sculpture replicas
Keywords: epoxidová pryskyřice; umělý kámen; faksimilie; UV stabilizace; hospitál Kuks; Matyáš Bernard Braun; epoxy resin; artificial stone; faksimile; UV stabilization; hospital Kuks; Matyas Bernard Braun