Studium syntézy, struktury a antifungální aktivity derivátů {2,6-bis[(dimethylamino)methyl]fenyl}(difenyl)stannanu - Dostál, Libor (Univerzita Pardubice, 2002)
Bylo připraveno sedm originálních triorganocíničitých sloučenin derivátů {2,6-bis[(dimethylamino)methyl]fenyl}(difenyl)stannanu, které mají iontovou strukturu obsahující organocíničitý kationt a různé kompenzující anorganické ionty. Tyto sloučeniny byly identifikovány pomocí elementární analýzy a ESI-hmotnostní spektrometrie. Iontová struktura v roztoku byla potvrzena pomocí studia sloučenin 1H a 119Sn NMR spektroskopií a ESI-hmotnostní spektrometrií. V tuhé fázi pomocí 13C, 119Sn CP/MAS NMR spektroskopie a rentgenostrukturální analýzy n amonokrystalickém materiálu. Všechny sloučeniny jsou rozpustné ve vodě a některé vykazují vysokou aktivitu in vitro na některé významné kmeny hub a plísní.
The study of synthesis, structure and antifungal activity of {2,6-[bis)(dimethylamino)methyl]phenyl}(diphenyl)tin(IV) compounds
Keywords: organocíničité sloučeniny; nukleární magnetická rezonanční spektroskopie; Hmotnostní spektrometrie; antifungální testy