Regulace povodí středního Labe do roku 1918. Příprava, realizace, vzniklá vodní díla. - Plíšek, Daniel (Univerzita Pardubice, 2022)
Diplomová práce má ústřední téma úpravu toku středního Labe prováděnou do roku 1918. Zohledňuje historický kontext napříč politickými režimy a státními zřízeními v oblastech vodoprávních a národohospodářských. Stavební úsilí, které vedlo k částečné realizaci velkolepého vodohospodářského díla v nejúrodnější oblasti Polabí.
Regulation of the Middle Elbe river basin up to 1918. Preparation, realisation, water works created.
Keywords: řeky; toky; střední Labe; povodí; regulace; úpravy; říční síť; vodní díla; elektrifikace; meliorace; kanalizace; zdymadla; vodohospodářství; vodní cesta; splavnění; energetika; národohospodářství; rivers; streams; Middle Elbe; basins; regulation; modifications; river network; water works; electrification; melioration; sewerage; locks; water management; waterway; rafting; energy; national economy