Mycobacterium leprae - diagnostika, terapie a historie - Michalcová, Dana (Univerzita Pardubice, 2013)
Bakalářská práce se v úvodních kapitolách zabývá charakteristikou Mycobacterium leprae a historií výskytu onemocnění. Dále se soustředí na diagnostiku původce onemocnění, zejména pomocí molekulárně biologických testů, jejichž přesnost a včasnost jsou základními faktory pro eliminaci lepry. Následuje popis různých forem onemocnění od lepromatózního k tuberkuloidnímu pólu dle Ridley-Jopling stupnice pro klasifikaci lepry. Kromě pěti základních forem lepry je věnována pozornost i vzhledově podobným kožním onemocněním. Poté, co je diagnostikována určitá forma lepry, je možno zahájit efektivní farmakologickou léčbu pomocí kombinací různých léků. Těmto možnostem léčby se věnuje závěrečná část práce.
Mycobacterium leprae - diseases, diagnosis and history
Keywords: Mycobacterium leprae; molekulárně biologické metody; lepra; malomocenství; molecular biology tests; leprosy; Hansen´s disease