Srovnání přednemocniční neodkladné péče v ČR a SR - Dvořáček, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2012)
V bakalářské práci se zabývám srovnáním přednemocniční neodkladné péče (dále jen PNP) v České a Slovenské republice, která je zajišťována posádkami zdravotnické záchranné služby (dále jen ZZS). Teoretická část pojednává o historii a současnosti ošetřovatelství, zdravotnické záchranné služby, letecké záchranné služby, vznikem oboru zdravotnický záchranář a kompetencemi zdravotnického záchranáře. V neposlední řadě zmiňuji i počty různých druhů posádek v České republice a na Slovensku. Ve výzkumné části porovnávám počty posádek ZZS k počtu obyvatelstva a rozloze daného státu. Dále porovnávám kompetence zdravotnických záchranářů v obou zemích a srovnávám poskytování PNP. Analýzu provádím na podkladě souboru dat, které jsem zjistil od poskytovatelů ZZS v České a Slovenské republice.
Comparison of pre-hospital emergency care in the Czech Republic and Slovak Republic
Keywords: přednemocniční neodkladná péče; zdravotnický záchranář; zdravotnická záchranná služba; kompetence; pre-hospital emergency care; paramedic; emergency medical service; competences