Limity současné rezidenční péče o seniory a možnosti jejich řešení - Čermák, Zdeněk; Faltová, Barbora; Sobotková, Lucie (Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, 2017)
Příspěvek představuje limity současné rezidenční péče o seniory v Čechách. V úvodu příspěvku jsou zmíněny základní demografické údaje o stárnutí populace v České republice a o počtu zdravotně postižených osob starších 65 ti let. Následně jsou představeny instituce určené k péči o seniory v aplikaci na teorii totálních institucí Ervinga Goffmana. V dalších kapitolách se příspěvek zabývá dopady vlivu institucí do života seniorů a to především týráním seniorů, zvýšeného výskytu demence a geriatrické deprese a geriatrickým hospitalismem. Po té jsou zmíněny současné trendy v péči o seniory a jejich plnění v České republice. Závěr příspěvku patří úvaze nad tím, jaké postoje má česká společnost k deinstitucionalizaci, jako k hlavnímu proudu v péči o staré občany.
Limits of the current residential care for the elderly and their solutions
Keywords: Senior, instituce, týrání seniorů, trendy v péči o seniory; Senior, institutions, elderly abuse, dementia, depression, trends in elderly care